DE OPLOSHELD

de-oplosheld

Toeristenseizoen

Men neme een project, huurt een paar partijen in en haakt af. Dat is een garantie voor ontevredenheid en slechte zaken.

In mijn netwerk hoorde ik een verhaal. Een manager op een recreatiepark had steeds meer werkzaamheden gekregen. Het park had nieuwe eigenaren en zij wilden een nieuwe koers gaan varen. Van ouderwets familiepark naar een modern verhuurpark. Er moesten betere faciliteiten komen en de eigenaren wilden een andere doelgroep aanspreken. Het park moest worden omgebouwd. Tot zover niks aan de hand.

Wallen

De manager gaf al leiding aan alle parkmedewerkers. Verantwoordelijke baan, druk en tegelijkertijd goed te doen. Met de ombouwoperatie van het park begonnen de problemen. De nieuwe eigenaren drukten dit project bij de manager in de agenda. De agenda werd wat voller, de wallen wat groter en het gedrag wat korter. De werkdagen van de manager begonnen uit te lopen. Gesprekken met de eigenaren over werkdruk en planning liepen op niks uit.

Na geen gehoor bij de eigenaren besloot de manager om het project dan maar uit te besteden. Wat moest ze anders? Ze regelde een paar partijen voor de ombouwoperatie. ‘Ik hoor wel hoe het ermee gaat,’ had de manager gezegd.

Puinhoop

Hoe dat afliep? Niet goed natuurlijk. De derde partijen zijn druk en zijn bij deze opdracht niet aan deadlines gebonden. Dus dit park is geen prioriteit voor hen. Er zijn geen afspraken en geen overleggen. De manager weet niet wat de status is. De eigenaren zijn ontevreden. Iedereen foetert op elkaar. Midden in het seizoen is het park een grote puinhoop.

Wat vertellen jouw medewerkers jou? Is de agenda te vol? Zijn de verantwoordelijkheden passend? En als jij die manager bent, blijf in gesprek gaan met alle partijen. Maak een voorstel met welke werkzaamheden je wel en niet kan doen.

De kans op een goed seizoen is voor dit recreatiepark nu verkeken. De eigenaren en manager moeten orde op zaken stellen, afspraken maken en zich eraan houden. Hopelijk valt de schade mee. Dan kan volgend jaar bij het begin van het toeristenseizoen een nieuwe start worden gemaakt.