DE OPLOSHELD

Verdampen

‘Zo,’ verzucht mijn kennis, ‘alle rekeningen zijn weer betaald. Het kost allemaal veel geld tegenwoordig.’

Hoofdschuddend kijk ik naar alle opengescheurde enveloppen die op de vloer liggen. Hij had ze beter gelijk in de oud papierbak kunnen gooien. Nu moet hij nog een keer aan de slag. Net als dat hij beter gelijk zijn rekeningen had kunnen betalen. De helft van de brieven die er liggen, zijn een vervolg van de andere helft. Oftewel, herinneringen en aanmaningen. Tot aan dwangbevelen aan toe.

768 euro

‘Hoe kan ik nu besparen?’ vraagt hij me. ‘Door je post te openen en op tijd te betalen,’ vertel ik hem. Ondertussen heb ik een blik geworpen op de bedragen. ‘Je hebt nu 768 euro aan boetes, administratiekosten en rente moeten betalen. Bedenk eens wat je daar allemaal mee had kunnen doen. Een weekendje weg, je had het in het onderhoudspotje kunnen stoppen of gewoon op de bank kunnen zetten. Echt zonde!’ zeg ik.

Nieuwe fiets

Hij kijkt beteuterd en zegt hij graag een nieuwe fiets wil hebben. ‘Die had je dus kunnen hebben,’ zeg ik, ‘ik hoop deze ervaring helpt om de volgende keer wel je post te openen.’

Lieve mensen, open je (digitale) post. Voorkom een opeenstapeling van brieven, boetes en rente. Het geld dat je met hard werken bijeen hebt gebracht, verdampt anders als sneeuw voor de zon. Zo zonde van je tijd en je energie.