DE OPLOSHELD

afslanken-ontwikkelen

Afslanken

‘Je mag de offerte wel lezen,’ zegt mijn klant, ‘dat bedrijf gaat me helpen met mijn proces en administratie. Volgens mij is het allemaal wel goed, al begrijp ik niet helemaal wat ze bedoelen. Morgen ga ik ze bellen dat ik akkoord ga met de offerte.’

Herkenbaar? Je hebt besloten om een bedrijf in te huren om werk van je over te nemen. Ze bieden gelijk aan om naar meerdere aspecten van je bedrijf te kijken. Dat kan geen kwaad denk je. Je hebt je eigen proces in kaart gebracht. Als zij zeggen dat het handiger kan, dan zal dat wel zo zijn toch?

Dubbel werk

Zwijgend lees ik de offerte door. Netjes en volledig, niks mis mee. Behalve, deze klant heeft een fantastisch ingericht proces. Hij werkt met zijn handen. Het proces heeft hij zelf ingericht om zijn ondernemende leven makkelijker te maken. Zo heeft hij inzicht in het werk dat hij echt zelf moet doen en wat een ander kan overnemen. Alle ruis is eruit. Dus ik vraag hem, ‘wat voegt dat onderdeel proces nu precies toe? Wat gaat dat voor jou oplossen?’

Een beetje verward kijkt hij me aan. ‘Ik dacht dat ik er wel goed aan zou doen. Maar jij vindt van niet?’ Nee, ik vind het dubbel werk en zonder van het geld. ‘Als je niet kan bedenken wat het jou gaat brengen, dan vraag ik me af of het zinnig is,’ zeg ik.

Werk wat je niet past of wat je niet goed kan, is heel geschikt om uit te besteden. Maar om jouw werk over te laten doen, terwijl het staat als een huis, is onzinnig. Mijn klant is akkoord gegaan met een afgeslankte offerte.