DE OPLOSHELD

afwijken-'s avonds

Afwijken

‘Jij bent altijd zo georganiseerd, dat lukt mij niet hoor!’ Zo maar even een quote die ik weleens naar mijn hoofd krijg. Of, ‘bij mij loopt mijn dag regelmatig in de soep, er gebeurt altijd wel iets waardoor ik me niet aan mijn planning kan houden.’

Mijn nieuwsgierigheid is dan gewekt. Wat gebeurt er dan op zo’n dag waardoor je afwijkt van je planning? Ik hoop toch dat het meevalt. Dat er geen rampen plaatsvinden. Voor iets anders hoef je namelijk niet van je planning af te wijken. Vind ik. Hoe ik mijn dag aanpak?

Sportschool

Ten eerste plan ik op elke vrijdag voor de volgende week. Als ik daar op maandag nog mee moet beginnen, loop ik achter de feiten aan. Irritant.

In mijn digitale agenda staan mijn afspraken en geen taken. Afspraken met jezelf zijn ook afspraken. Die zet ik dus in mijn agenda. Concreet, de sportschool staat er ook in. Dus geen excuses dat mijn agenda vol is en helaas, helaas ik geen tijd heb om te gaan. 

Ook heb ik een fysieke planner naast mijn digitale agenda. In de planner staan mijn afspraken om de tijd te blokkeren. De rest van de tijd is dan beschikbaar voor taken. Ook plan ik veel tijd vrij. Voor onverwachte zaken, telefoontjes die uitlopen en tegenvallers.

Omruilen

Het voordeel van een planner vind ik dat ik in een oogopslag mijn hele week kan overzien. En dus ook of ik kan schuiven met taken. Want soms komt er inderdaad iets tussendoor en is er minder tijd beschikbaar dan ik dacht. Dan ruil ik een grote taak om met een kleinere.

Deze manier past goed bij mij. Ervaring heeft me geleerd dat ik meer werk verzet dan ik van tevoren dacht. En als het vandaag niet lukt, weet ik dat het in deze week wel lukt.

Niet iedereen kan met deze aanpak uit de voeten. Ik heb regelmatig klanten die verdwalen in de waan van de dag. Als ik met hen in gesprek ben, kijk ik wat bij diegene past. Plannen op een manier die bij jou past, zorgt er namelijk voor dat het je gaat lukken.

Wat is jouw aanpak?