DE OPLOSHELD

de-oplosheld-jen-kwijt-raken

Gratis films

‘Zo geweldig!’ Hij jubelt bijna van blijdschap. Hij maakt bedrijfsvideo’s en heeft zijn aanbod verbreed. Voor familie en vrienden filmde hij verjaardagen en huwelijken. Daar heeft hij een prachtig product van gemaakt dat gretig aftrek vindt.

Leeg

Hij zucht diep. Ik vraag hem wat er aan de hand is. ‘Ik heb een probleempje, denk ik, ‘zegt hij aarzelend. ‘Mijn bankrekening is bijna leeg. Mijn agenda is vol, maar ik heb geen geld. En ik weet niet waar dat door komt,’ zegt hij beschaamd.

‘Je hebt geen enkel idee?’ vraag ik. Hij staart uit het raam en zegt: ‘Het zal wel iets met de administratie zijn, maar wat precies dat weet ik niet.’

Samen werpen we een blik op de boekhouding. Het is volstrekt helder waarom mijn klant geen geld heeft. Zijn klanten betalen niet of veel te laat.

Duidelijk?

‘Controleer je ook of je klanten betalen en welke facturen nog openstaan?’ vraag ik hem. ‘Nee,’ zegt hij, ‘moet dat dan? Ik verstuur een factuur en dan is het wel duidelijk toch?’ ‘Kijk nog eens naar deze lijst en naar je bankrekening, wat denk je dat het antwoord is?’ vraag ik.

‘Waarom betalen mensen niet gewoon? Dat doe ik toch ook,’ zegt hij boos. ‘Helaas doet niet iedereen dat. Er zijn allerlei redenen waarom klanten niet of te laat betalen. Maar als jij daar geen actie op onderneemt, dan maak je dus gratis films. Kom, we gaan een plan maken om je geld te innen. En daarna zorgen we ervoor dat dit onderdeel van je werk wordt, zodat je nooit meer om geld verlegen zit,’ sluit ik af.