DE OPLOSHELD

de-oplosheld

Lotushouding

In de categorie ‘ik begin gewoon met een willekeurig woord om een LinkedInbericht te schrijven’, kwam ik erachter dat internet echt alles heeft. Ook een website om een willekeurig woord te genereren.

Dus ik aan de slag. Ik dacht wat als ik nu een paar keer op die button klik. Wie weet wat ik met die woorden kan doen. Met vier woorden kom ik vast een eind. Het eerste woord dat gegenereerd wordt, is bucolisch.

Bucolisch

In de bucolische poëzie komen belastingen niet voor, want daarin worden het land- en herdersleven bezongen. Als je de sociale media erop naleest, krijg je weleens de indruk dat men tegenwoordig naar zo’n tijd terugverlangt. Geen prikkels, wel eenvoud, rust en natuur. Kleine kanttekening, deze herders waren vaak erg arm. Willen we een bucolisch leven, dan moeten we wel afstand doen van veel wat we bezitten.

Het tweede woord dat uit de generator rolt, is vermogenswinstbelasting. Het voordeel van weinig bezit is dat het je vermogenswinstbelasting scheelt. Net als z’n broertje vermogensaanwasbelasting komt dit begrip uit de nieuwe box 3. De vermogenswinstbelasting is aan de orde wanneer je daadwerkelijk winst verzilverd. Dus als je je voorbereid op je bucolische periode en je verkoopt je bezit, dan betaal je belasting over de winst die je maakt.

Waardedalingen

Zolang je je bezit nog hebt, betaal je vermogensaanwasbelasting. Dat is belasting over de waardestijging in elk jaar. Wat bij mij weer de vraag oproept hoe het zit met waardedalingen. Krijg je dan geld terug? Mijn hoofd begint al te duizelen.

Onze bestaande belastingwetgeving lijkt zo nog ingewikkelder te worden dan het al is. Word je hoofd te dol van alle wijzigingen uit Apeldoorn, dan heb ik een simpele en goedkope oplossing. Ga dagelijks even in het laatste woord zitten, namelijk de lotushouding. Verplaats je in je hoofd naar een bucolische situatie, dan kan je daarna in alle rust het gesprek aangaan met je fiscalist.