DE OPLOSHELD

Tekenen

‘Ik heb zo’n hekel aan acquisitie!’ zei de grafisch ontwerper. ‘Dat geleur met jezelf, ik ben liever de hele dag bezig met mijn ontwerpen.’ We praten even bij nu we terug zijn van vakantie. Het opstarten verloopt nog wat hobbelig.

Spagaat

Deze situatie kennen ondernemers allemaal wel. Je doet je werk, je houdt van je vak en dat vind je dus het leukste om te doen. Tegelijkertijd moet je zorgen voor nieuw werk. Vaak vind je met je vak bezig zijn leuker dan werk binnenhalen. Je weet dat werk binnenhalen noodzaak is, maar je zit in een spagaat tussen korte en lange termijn. De ontwerper vervolgt: ’Vaak denk ik, vandaag maar even niet. Die opdracht moet immers af, morgen ga ik een rondje acquisitie doen. Maar je begrijpt, morgen wordt overmorgen. En uiteindelijk heb ik stress.’

Kantoorpolitiek

En stress, dat wil je niet. Je bent gaan ondernemen om zelf te bepalen wat je wanneer doet. Nu voel je druk. Wat goed is om te beseffen, is dat ondernemen een proces is. Het eindigt nooit. Nou ja, tenzij je ermee stopt. Maar dan heb je weer andere uitdagingen. Ook als het werk vanzelf binnenstroomt kan je niet de hele dag alleen maar vakinhoudelijk bezig zijn.

Ik vertel dit aan de ontwerper. ‘Kijk, met bakken vol werk moet je ook je netwerk onderhouden, je administratie doen (in ieder geval aanleveren), inkopen. Dan kan je ook niet de hele dag alleen maar ontwerpen. Zelfs als je in loondienst zou zijn, heb je nog andere verplichtingen. Al bestaan die uit vergaderingen bijwonen en kantoorpolitiek.’

Hij schiet in de lach. ‘Oja, dat weet ik nog wel uit mijn beginjaren. Groen als gras dacht ik dat ik de hele dag mocht tekenen. Zielsgelukkig was ik en wát een teleurstelling dat mijn verwachting niet klopte! Vanwege die vergaderingen ben ik uiteindelijk voor mezelf begonnen. Ik durfde niet hoor, maar na een jaar of 6 was ik het zat en heb ik de sprong gewaagd. Daar ben ik nog altijd blij mee. Dus ik weet wat me te doen staat, acquisitie doen! Wel morgen hoor,’ buldert hij van het lachen.