DE OPLOSHELD

bakkie-doen

Bakkie doen

‘Jij spreekt wel veel mensen zeg’, zei ze. ‘Waar haal je ze allemaal vandaan? Ik weet dat het goed is om te netwerken, maar waar begin ik? Ik ken niet zoveel ondernemers.’ Fris gestart als zzp’er zonk de moed haar in de schoenen.

Hoe doe je dat nou? Up to date blijven? Je contacten onderhouden? Netwerken? En op een manier dat het nog een beetje behapbaar blijft? Ga een bakkie doen!

Onverwachte hoek

Een bakkie doen is leuk, gezellig en levert regelmatig wat op. Ten eerste een relatie die voldoende aandacht krijgt. Even bijpraten zorgt ervoor dat je allebei weer op de hoogte bent van waar de ander mee bezig is. Je verstevigt jullie band en je hoort nog eens wat.

Ook krijg je zo uit de meest onverwachte hoek opdrachten. Juist omdat je tijd en aandacht voor een ander hebt, onthoudt diegene dat. En als je netwerken eng vindt, is dit een laagdrempelige manier om te starten. Netwerken is niets meer of minder dan dat bakkie gaan drinken met degene die je graag wilt spreken. Je kan later altijd nog naar een netwerkevent.

Beginnen

‘Maar waar begin ik?’ zei ze. ‘Bij je contactenlijst in je telefoon,’ zei ik. En je LinkedIn-account. Wie staan daarin? Begin gewoon bovenaan de lijst en maak afspraken voor een bakkie. Als je weinig ondernemers kent, vraag diegene dan of hij je in contact kan brengen met een andere ondernemer. Zo gaat het balletje rollen en bouw je vanzelf je netwerk op.