DE OPLOSHELD

rondje-sparren-ondernemer

Eentje

‘Kom de volgende keer gewoon in de ochtend, dan drinken we een bakkie’, zegt de bakker ten afscheid.

‘Ik ga jouw contact bellen, bedankt. De deur staat altijd open. Nou ja, als ik er ben dan hè’, lacht de garageman.

‘Jij zei dat ik alles op moet schrijven, dat doe ik en daarom vergeet ik niets meer,’ zegt ze, terwijl ik haar nieuwe kantoor bezoek.

Goud

Waardevolle connecties zijn goud voor je bedrijf. Daarin hanteer ik een regel. Dat ik altijd iets achterlaat als ik langs ben geweest. Waarom? Omdat ik geloof dat het een kleine moeite is om iemand te helpen.

‘Je geeft je tijd en energie weg,’ zei een kennis vol ongeloof tegen mij. ‘Laat die mensen het zelf uitzoeken, jij hoeft hun werk toch niet te doen?’ Dat klopt, maar geef me een goede reden waarom ik me zou gedragen als die klasgenoot met z’n arm om zijn schrift heen?

Geef

‘En wat levert het jou op?’ ging mijn kennis verder. ‘Het levert mij werk op,’ zei ik. En naast de opdracht levert het uiteraard mij ook goede contacten op en krijg ik informatie over wat de ondernemer bezighoudt. ‘In mijn eentje kan ik het niet, dus daarom steek ik tijd en energie in mijn netwerk,’ sluit ik af.

Mijn advies is, geef altijd iets weg. Luister goed naar de mensen die je spreekt. Geef een handreiking, een tip of regel een contact voor je relatie. Want op een dag heb jij je netwerk nodig.