DE OPLOSHELD

Modder

Soms heb je een moment dat je denkt waar ben ik mee bezig? Het loopt niet zoals je graag zou willen. Je werkt, trekt en duwt. Niets lijkt van zijn plek te komen. Je staat tot je knieën in de modder en elke stap is zwaar.

Herkenbaar?

Je website lijkt nooit af te komen. De ene opdracht ook niet trouwens. Je wacht op antwoord van een klant. De bestelling wordt niet geleverd. Alles vraagt een actie van jou en je ploegt verder.

Kan het nog erger?

Ja, dat kan.

Het kan altijd erger. Er kan altijd meer bij. En alles komt altijd tegelijk. Zo had je het niet bedacht. Je had een doel voor ogen. Je zou je website gaan vernieuwen en de opdracht afronden. Je administratie up to date houden. En het lukt niet.

Wat te doen?

Het kan helpen om dan even een pas op de plaats te maken. En stapje terug te doen in plaats van harder te werken, trekken en duwen. Nee, denk je, dat kan niet. Dan gebeurt er helemaal niets meer.

Fout. Door juist dat stapje terug te doen, las je een pauze in. Je haalt adem en kijkt eens om je heen. Waar sta je nu? Haal je doel eens voor ogen, waarom wilde je dat ook alweer? Herinner jezelf aan je enthousiasme toen je begon. Kijk eens naar de stappen die je al hebt gezet. Dat de tekst voor je website wel af is. Dat andere opdrachten wel zijn gerealiseerd. Zie dat. En je modder zal verdwijnen. Je kunt ruimte creëren door een stap terug te doen. Dan kan je daarna weer vooruit.