DE OPLOSHELD

de-oplosheld

Vicieuze cirkel

Op de grens van de regio’s Midden en Noord voelde de zomer als een lange uitgestrekte tijdwoestijn. Regio Midden trapte dit jaar de zomervakantie af en regio Noord was hekkensluiter.

Tijd kan heel verschillend voelen. Als een uitgestrekte woestijn dus. Heb je een to-do-lijst van 200 punten? Dan kom je altijd tijd tekort. Mocht dit trouwens het geval zijn, bel me (06 48 371 173). Je vermogen om prioriteiten te stellen en te delegeren heeft serieus aandacht nodig. Maar dat terzijde.

Cultuur

‘Bij ons is de cultuur zodanig dat iedereen lukraak overleggen plant. Er wordt niet eens gekeken of er al een afspraak in je agenda staat. Ze plannen er gewoon dwars overheen!’ aldus de vestigingsmanager. ‘Leuk zo’n hoofdkantoor, maar het is niet zo dat wij niks te doen hebben op onze locatie.’

‘Door de directie word ik verplicht om deel te nemen aan alle organisatiebrede overleggen. Ik word helemaal gek. Mijn vakantie is net voorbij, maar ik weet nu al niet meer hoe ik het moet organiseren. Hoe ga ik hiermee om? Alles moet, maar ik ben kwijt wat mijn eigen rol nu precies is,’ zei de teammanager.

Ondergeschoven kindje

Zo een paar voorbeelden van tijd en hoe we daar hopeloos mee kunnen worstelen. Na onze vakanties zijn we direct weer gestrest. De overeenkomst van de situaties hierboven is dat de agenda een ondergeschoven kindje is. ‘Het is nu eenmaal zo,’ verzuchtte de eigenaar van een tuincentrum eens.

Ik kom het vaker tegen dan me lief is. Klanten hebben enthousiaste plannen, maar de agenda gooit roet in het eten. Geen tijd. Ze hebben geen tijd om te eten, een actie uit te voeren of met medewerkers in gesprek te gaan. Laat staan dat er tijd is voor reflectie. Een vicieuze cirkel.

Dus beginnen we met de agenda. Eerst creëren samen we ruimte in jouw agenda door te delegeren, werkoverdracht en opleiding. Ja, je medewerker kan dat best. Je moet hem wel even op weg helpen. En daarbij hanteren we een kritische blijk. Is dit echt wel nodig en moet jij dit doen? Als het weer fris is in je hoofd beginnen we met je eigenlijke vraag.