DE OPLOSHELD

oplosheld-herfst-inkuilen

Thee met gebak

Als de dagen korter worden, dan weet ik dat het tijd is voor thee met gebak. Hij heeft een hoveniersbedrijf en we kennen elkaar nu een paar jaar. In de herfst wordt het langzaam rustiger en heeft hij tijd voor andere zaken. Een meerdaagse wandeltocht, schilderen en dus thee met gebak.

Oogst

Wat is jouw ritme? Heb je perioden in het jaar die minder druk zijn Of gaat het werk altijd door en moet je zelf goed voor je vakanties zorgen? Ikzelf merk dat de kerstvakantie en de zomervakantie een stuk rustiger zijn dan de rest van het jaar. Vooral met kerst lijkt iedereen wel vertrokken te zijn. Toen ik in loondienst werkte, werkte ik graag in de kerstperiode. Het was dan lekker rustig op kantoor en de weg.

Een aantal branches kennen het ritme van een bepaald seizoen. Dat kunnen de weersseizoenen zijn zodat je deze maand je oogst binnen moet halen. In Japan bijvoorbeeld, valt het einde van het boekjaar op 31 maart. Je kan ook denken aan de bedrijven die kerstpakketten verkopen. Zij zijn vooral in de zomer heel druk, terwijl de collega’s uit de bouw dan samen bouwvak hebben.

Ritme

Als je seizoenen kent in je werk, dan moet je ervoor zorgen dat je hier slim mee omgaat. Zodat je weer voldoende werk hebt als jouw seizoen weer begint. Wat dat betekent? Dat je keuzes maakt. Dat je je jaar indeelt en je werkzaamheden verdeelt naar de momenten dat ze het best gedaan kunnen worden. Dus niet druk bezig gaan met interne zaken als je in de zomer je kerstpakketten moet gaan samenstellen. Niet in de weken voor de bouwvak een teambuildingsweek inplannen.

Tip: kijk eens een heel jaar vooruit. Wat is het ritme van jouw branche? Wanneer heb jij tijd voor thee met gebak?