DE OPLOSHELD

de-oplosheld-creativiteit-probleem

Wat is dan het probleem?

Afgelopen september was ik in Nijmegen bij IEP, het Instituut voor Eclectische Psychologie. Een hele mond vol. Ik volgde de cursus Introductie Provocatief Coachen. Daar denk ik nog regelmatig met plezier aan terug.

Wat me het meest is bijgebleven, is de vraag die hierboven staat. Wat is dan het probleem?

Als je er even niet uitkomt in je hoofd, dan ga je malen. De ‘ja maar en als/dan’ situaties blijven in je hoofd de boventoon voeren. Een antwoord krijg je niet op deze vragen. Dat komt omdat het geen goede vragen zijn. Je schiet er niks mee op.

Waar je wel wat mee opschiet, is tot vervelens toe de vraag ‘Wat is dan het probleem’ toe te passen. Dat dwingt je om uit te leggen waarom je een probleem ervaart. Dat betekent dat je je gedachten moet ordenen.

En tadaa, daar volgt dan regelmatig het antwoord: Eigenlijk is er geen probleem. Je maakt je druk om niks of om het verkeerde. Of, je gaat voor je probleem staan en weet helder uit te leggen waarom iets een probleem is. En dan ben je al bijna bij de oplossing.

Ik wil het je aanraden. Is je hoofd een kluwen warrige informatie waar je geen touw aan vast kan knopen? Stel jezelf deze vraag. Je vindt het antwoord of je laat het los. Dag probleem.