DE OPLOSHELD

De-Oplosheld

Net als toen

‘Het is zover’, zegt ze. Na 20 jaar gaat ze stoppen met haar callcenter. ‘Het is mooi geweest. Ik heb veel mooie momenten gekend en veel meegemaakt. De fut is er echter uit.’

Af en toe lees je over ondernemers die ermee stoppen. Meestal is dat een positief verhaal dat ongeveer gaat als volgt: klein gestart op zolder of in de garage, bedrijf op- en uitgebouwd en na jaren hard werken goed verkocht. Soms lees je een verhaal over als het helemaal mis gaat en een faillissement volgt. Een derde variant lees je niet zo vaak, namelijk stoppen omdat je geen zin meer hebt.

Genadeklap

Toch hoor ik vaker dan me lief is dat ondernemers er geen zin meer in hebben. ‘De cijfers van corona heb ik gedeletet. Ik doe net alsof ik opnieuw start. Wat eigenlijk ook zo is. Ik heb het gevoel dat ik weer in mijn beginjaren zit, maar ik onderneem al 17 jaar! Waar doe ik het voor?’ verzucht de cateraar.

‘Nu rijzen de kosten de pan uit. We waren blij dat we de coronajaren overleefd hadden. We hebben geen spek meer op de botten en geen energie meer in onze lijven,’ zegt een middenstander.

‘Jen, voor mij hoeft het allemaal niet meer. Al die regeltjes met personeel, belastingen, ik kom aan werken niet toe!’ aldus een horecaondernemer.

Nee, ondernemen is niet makkelijk. Wel heel leuk. En soms houdt het op. De rek is eruit, je hebt geen energie meer. Je bent lamgeslagen door jaren ploeteren en corona was de voorbereiding op de genadeklap. Dan kan stoppen de beste optie zijn.

Enge gedachte

Dit was ook het geval bij het callcenter. Mijn klant haalde geen energie meer uit haar werk. Het afgelopen jaar heeft ze bewust nagedacht over stoppen. Dat was eerst een enge gedachte. Ze mócht er eigenlijk niet aan denken van zichzelf. Langzaam begon ze aan het idee te wennen en ontstond er ook ruimte om over de periode daarna te denken. Wat zou ze gaan doen? Zou ze zich redden? Hoe zou haar dag eruit gaan zien? Inmiddels zijn er ideeën. Ze gaat sowieso weer ondernemen. De vraag is in wat. Ze weet ook dat ze eerst geen personeel wil. Klein beginnen, net als toen.