DE OPLOSHELD

de-oplosheld

Buitenland

Vorige week berichtte ik over een ondernemer die bang was om over zijn toekomst na te denken. Prompt verscheen op woensdag het bericht in de media dat de AOW-leeftijd in 2028 waarschijnlijk met 3 maanden omhooggaat.

Woensdagochtend had ik een ontbijt met aantal collega-ondernemers. Eén van hen zei, ‘ik weet niet of ik wel met pensioen wil, wat moet ik dan de hele dag doen? Ik vind mijn werk ook veel te leuk. Mijn hobby’s zijn leuk, maar om daar nou dag in dag uit mee bezig te zijn? Nee, dan ben ik er wel een keer klaar mee.’

Vervolgens spraken we over wat we zelf al geregeld hebben aan pensioen. Gemengde reacties volgden. Als iemand al iets geregeld heeft, betekent dat vooral dat het eigen huis als pensioen dient. ‘Tegen die tijd is mijn huis afbetaald, ga ik het verkopen en klein wonen. Of vertrek ik naar het (goedkopere) buitenland,’ zei een ondernemer.

Verkennen

Plannen genoeg, maar zijn ze ook reëel? Wat als je je huis aan de straatstenen niet kwijtraakt? Of als je niet wilt verhuizen? Nu voel je je jong en gezond. Heb je over 20 jaar nog zin in een buitenlands avontuur? En wat als je zorg nodig hebt?

De AOW-leeftijd gaat ondertussen rustig omhoog. Wat doe jij? Afwachten of onderzoeken? Stuur een mail naar jen@deoplosheld.nl om samen jouw toekomst te verkennen.