DE OPLOSHELD

De-oplosheld

Rommel

‘Ja, diegene werkt wel bij ons. Ingehuurd, dus je hebt wel een e-mail van een bestaand persoon ontvangen.’ Ik had een e-mail gekregen van een instantie met het verzoek om informatie aan te leveren. En kreeg daar een beetje een vreemd gevoel bij.

Rode vlag

Zelf raak ik er geïrriteerd van. Dus ook deze keer, eerst controleren. Wat mankeerde er in mijn ogen nu aan deze e-mail?

  • Spelfouten;
  • Verschillende lettertypes;
  • Af en toe een dikgedrukte zin;
  • Geen afdelingsnaam, alleen een persoonsnaam;
  • De persoonsnaam was wel te googelen, maar leverde een vaag profiel en een ander vakgebied op die niet gekoppeld waren aan de instantie waar de e-mail vandaan kwam;
  • De toon en manier van communiceren paste niet bij de overige communicatie van die instantie;
  • Een telefoonnummer dat niet te achterhalen was.

Helemaal simpel word je soms van alle rode vlaggen en signalen waar je op moet letten als je een bericht ontvangt. Of het nu digitaal is of per postduif, eerst moet je je afvragen of het bericht wel echt is. En of de opgevraagde informatie wel relevant is voor de instantie die ernaar vraagt. Hoe kun je nu weten wat je allemaal moet checken?

Controleren

Wat ik heb gedaan, is de instantie bellen. Via hun eigen website (zelf ingetypt in de browser) het juiste telefoonnummer opgezocht. Nagevraagd of diegene uit de e-mail daar ook werkte. Of hij inderdaad bezig was met informatie opvragen en welke informatie hij opvroeg. Gelukkig kreeg ik een medewerker aan de lijn die begreep waarom ik belde. Of ik de desbetreffende e-mail ook even door wilde sturen. Vervolgens mocht ik de gevraagde informatie beveiligd versturen.

Is het overdreven om een vage e-mail te controleren? Ik begrijp het wel als mensen denken, laat maar zitten. Maar het is beter om te controleren dan phishing of spoofing ellende over je heen krijgen. Daar heb je ook werk van. Je krijgt het gevoel dat jij de sukkel bent in plaats van degene die je lastigvalt.

Wees scherp, die rommel die je toegestuurd krijgt is praktisch niet meer van echt te onderscheiden. Controleer en trap je toch ergens in, neem contact op met de echte instantie om de schade te beperken. Wees lief voor jezelf en schaam je niet.