DE OPLOSHELD

de-oplosheld

Pretbederver

‘Ik heb nu 4 grote opdrachten lopen. Er past op dit moment geen nieuw werk bij,’ aldus mijn kennis.

Hij schrijft, onderhoudt sociale media en maakt de interne nieuwsbrieven voor zijn klanten. Op dit moment heeft hij geen tijd voor wat dan ook. ‘Hoelang duren de opdrachten?’ vraag ik. ‘In ieder geval tot de zomer, eentje loopt zelfs tot september,’ is zijn antwoord, ‘daarna heb ik weer ruimte voor nieuwe opdrachten.’

Risico

Hopelijk klinkt dit je bekend in de oren. Je hebt genoeg opdrachten voor de komende maanden. Een heerlijk gevoel. Totdat het zwarte gat opdoemt. Want wat als de opdrachten afgerond zijn? Of erger, als een opdracht eerder eindigt?

Als vakman is hij druk om zijn vak uit te oefenen. Dus met zijn opdrachten is hij helemaal gelukkig.  Dat de opdrachten ook weer een keer eindigen, daar wil hij nu niet aan denken. Ik wijs hem erop dat daar een risico ligt. Een beetje nukkig kijkt hij me aan, ik bederf de pret.

Radar

‘Wat moet ik doen dan? Nee verkopen? Ik kan er nu niks bij hebben,’ zegt hij. ‘Zorg ervoor dat je je contacten onderhoud, dat mensen weten waar je mee bezig bent. Dat je niet van de radar verdwijnt. Je hoeft nu niet heel hard klanten te werven, maar wel onderhoud plegen. Zodat je na de zomer ook opdrachten hebt,’ zeg ik.