DE OPLOSHELD

de-oplosheld-jen-geen-tv

Al eerder schreef ik over het feit dat ik geen tv heb

Al eerder schreef ik over het feit dat ik geen tv heb. Dat me dat zoveel brengt. Het begint met tijd die ik aan andere zaken kan besteden. Maar hoe zit het met de mobiele telefoon?

Het is een fantastisch apparaat met heel veel mogelijkheden. Punt is, ik werd er ook wel gemakzuchtig van. ‘Even iets opzoeken’ sloop er toch wel erg vaak in.

Laatst las ik het boek Diep werk van Cal Newport. Niet echt een boek om snel door te lezen, maar een boek dat tot nadenken stemt. Hoe zorg je voor focus en concentratie? En hoe leer je om je (weer) te concentreren? Erg interessant en confronterend. Want, het valt toch wel mee hoe afleidend multitasking is? En je ‘moet’ nou eenmaal een beetje op de hoogte blijven van wat er in de wereld, jouw branche en jouw sociale omgeving gebeurt. Voordat je het weet, zit je weer een avond eindeloos te scrollen.

Ik vind dat best onrustig. Het levert me dezelfde irritatie op als tv kijken eerder deed. Namelijk het gevoel dat ik zoveel andere dingen liever had willen doen. Weer een avond voorbij. Dus probeer ik ook het telefoongebruik te beperken. Zo’n boek als Diep werk helpt daarbij. Een soort opfriscursus om me weer bewust te worden van mijn gewoontes. Wat mij betreft een aanrader.

Hoe werkt dat voor jou?