DE OPLOSHELD

de-oplosheld-jen

Controleren kun je… loslaten!

Herken je dat? Dat je niet zo goed weet wat je hoe je je probleem gaat oplossen? En dat je daardoor in de controlestand schiet?

Chris (niet zijn echte naam) is het overzicht kwijt in zijn bedrijf. Hij heeft het bedrijf gestart en inmiddels heeft hij een aantal medewerkers in dienst. Te veel taken liggen bij hemzelf, waardoor hij te druk is en geen overzicht meer heeft.

Hij jaagt zichzelf op, gaat meer werken en de kwaliteit van zijn werk neemt af. Om de groeiende chaos te beheersen, schiet hij in de controlestand. Wat dat betekent? Hij wil precies weten wat iedereen doet. Hij is bang dat als hij niet weet wat er gebeurt dat het dan fout gaat. Dat zijn klanten weglopen en de kwaliteit van het werk afneemt.

De paradox is dat hij juist door in de controlestand te schieten het overzicht nog verder verliest. Dat juist door te willen weten wat zijn medewerkers doen, hij hen van het werk afhoudt. Dat juist dan het wantrouwen de kop op steekt waardoor er fouten gemaakt worden.

Wat Chris nodig heeft is perspectief en afstand. Wat maakt dat hij het overzicht kwijt is? Wat doet hij zelf wat hij niet moet doen? Waarom veroorzaakt hij deze chaos?

De kern is vertrouwen en loslaten. Het is goed om te weten wat er in je bedrijf gebeurt en om betrokken te zijn. Het is niet goed om in de controlestand te schieten. Onnodige stress ontstaat en voor de sfeer is het funest. Werken in vertrouwen brengt het beste naar boven in je medewerkers en in jezelf. Dus durf die controle los te laten. Een goede sparringpartner kan je helpen.