DE OPLOSHELD

De-oplosheld-ziekjes

Ziekjes

‘Jen, ik ben zo moe’

‘Ik moest de praktijk dichtgooien, want ik was ziek’

‘Al weken ben ik aan het hoesten en voel ik me een beetje ziekjes’

Niemand

Ziek zijn en ondernemerschap. Het is winter en je surft mee op de griepgolf. Of je loopt een blessure op omdat je met je handen vol van de trap valt. Het goede nieuws is dat het vaak niet al te lang duurt. En het slechte nieuws? Als jij de enige werknemer bent in jouw bedrijf, wie doet dan het werk? Niemand. En dat veroorzaakt meer drukte als je weer beter bent. Je moet werk inhalen en werk doen wat al gepland stond. Stress komt om de hoek kijken en je weerstand was nog niet top.

Of je werkt gewoon door. Er zijn genoeg ondernemers die zeggen dat ze nooit ziek zijn. Is dat zo, of negeer je dat? Ik ben van mening dat het noodzaak is dat je goed voor jezelf zorgt. Ongeacht jouw situatie. Hoe ga jij jouw klant goed helpen als je je zelf niet goed voelt? Waar ben je dan mee bezig? Om over werkplezier maar niet te spreken.

Gunnen

Dan de praktijk. Je wilt wel werk uitbesteden, maar dat gaat niet zo makkelijk. Een oplossing is personeel aannemen. Los van de huidige arbeidsmarkt, wil niet iedereen met personeel werken. Ook kan niet al het werk uitbesteed worden. Je hebt specialistische kennis nodig of je werkt 1-op-1 met je klanten. Dan kan je niet altijd een collega naar voren schuiven.

Het is belangrijk om een goed netwerk te hebben en een paar collega-ondernemers te kennen die je kunnen helpen. En als je werk niet uit te besteden is, dan zit er niets anders op dan de planning op te schorten. Het fijnst is natuurlijk dat je niet ziek wordt. Gun jezelf een fit gevoel en zorg goed voor jezelf. Rust als je moe bent. Doe wat leuks, ook al heb je het erg druk.